Finland vann landskampen

 

Världsmästerskapen i nyskrivna snapsvisor 2018 arrangerades på lördagen på restaurang Kajsaniemi i Helsingfors. Stämningen på VM var som vanligt rå men hjärtlig då landslagen häcklade varandra för allt vad tygen håller. En landskamp med mycket glädje och kärlek bland de 185 närvarande.

 

Den individuella tävlingen vanns av Sveriges nestor och mästarnas mästare Caj Gustafsson från Simrishamn. Juryn motiverade segern av hans visa Snöpligt med följande ord: En spetsfundig visa av viskonstens skarpaste vapendragare, som får det att klinga vasst. Silvermedaljör blev Ralf Granlund från Mariehamn  med visan Schengenavtalet. Juryns motivering ljöd: En hälsning från fredens öar som hyllar den gränslösa tillvaron mellan lakanen. Visan korades också till Publikens favorit i överlägsen stil. Bronsmedaljör blev Mats Karlsson från Växsjö med visan En vän önskan. Juryns motivering ljöd: Mats har skapat en dubbelbottnad skål som för oss samman i en tid av splittring och ömsesidigt häcklande. Själva VM/Landskampen vanns av Finland medan Sverige vann den populära hejarklackstävlingen. I juryn satt Jonas Jungar (Fin), Carita Wolff (Fin),  Eva Lenneman (Sve) och Chris Heister (Sve).

 

I publiktävlingen 7-minutersvisan som denna gång hade temat Hav utgick Maryelle Lindholm med segern, nu för sjätte gången i VM-samanhang. Tävlingen går ut på att vem som helst i publiken på sju minuter ska skriva en ny visa till ett givet tema och en känd melodi. Vinnaren utses genom skrikomröstning och taket lyfte till nya sfärer när Maryelles visa röstades fram.

 

Som programledare agerade FiRA’s ordförande Stefan Federley och Sveriges Martin Bondeman, som önskade alla välkomna till Sverige nästa år då Finland och Sverige möts i en ny kamp i Stockholm. VM föregås av nationella tävlingar. De fem bästa från vartdera landet går sedan vidare till landskamp/världsmästerskap.  

 

Världsmästare:

SNÖPLIGT
Melodi: Skånska slott och herresäten

En svärdslukare har lagt svärdet på hyllan.
En kväll, när han uppträdde, var han på fyllan.
Han fumla’ med svärdet och nånting gick snett;
nu sjunger han snapsvisorna i falsett.

Text: Caj Gustafsson, Simrishamn

 

 

Silvermedaljör och publikfavorit

SCHENGENAVTALET

Melodi: Brevet från kolonien

Förra lördan fest i stugan
och jag sluddra påstår frugan
lite EU-snack i sängen
jag sa bara att man rör sig fritt i Schengen

Text: Ralf Granlund, Mariehamn

 

Bronsmedaljör

EN VÄN ÖNSKAN
Melodi. En sockerbagare

En skål med godis mig inte lockar.
En skål med popcorn där alla plockar
– det vill jag verkligen inte ha!
En skål med vänner – det ska det va!
Skål!

Författare: Mats Karlsson, Växjö

 

7-minutersvinnare:

Tema: Hav

Melodi: Petter Jönsson

 

Det var en spurgu som for med båt ut på haven.

Han åkte ända till Marianerska graven.

Han hade sprit som han oupphörligen klunka

För han sku testa hur djupt en mänska kan sjunka.

 

Text: Maryelle Lindholm, Helsingfors