Nya bidrag till FM i nyskrivna snapsvisor efterlyses


Nu när restriktionerna släppt och det ordnas många fester så skrivs det säkert också många nya snapsvisor. Således är det åter dags att vässa pennan och börja skriva och sedan skicka in sina bidrag till årets Snpasvise-FM.


2021 ordnades Snapsvise-FM med en hejdundrande livlig publik då det hade varit lite längre paus på festligheter och nu då fördämningarna rasar slutligt (förhoppningsvis) hoppas FiRA på en hel drös med nya finurliga snapsvisor, säger FiRAs ordförande Stefan Federley.


Det är med andra ord dags att efterlysa bidrag till FM i nyskrivna snapsvisor, en kär finlandssvensk tradition där vi i slutändan vill visa grannen i väst att det skrivs minst lika bra och träffsäkra visor på den här sidan Bottniska viken som i Sverige - om inte rentav bättre.
FiRA uppmuntrar alla nya visdiktare att delta i tävlingen, ju fler deltagare vi får desto bättre urval av visor brukar det också bli. Man skickar in sina bidrag via ett formulär (länken nedan) och namnen på de tio finalisterna kommer att publiceras i höst. Sista inlämningsdag är 31.8.2021.


Saker som är bra att tänka på innan man fattar pennan och börjar dikta:
– Det är bra om snapsvisan har ett tydligt tema, den får gärna vara lite finurlig och ha en knorr på slutet.
– Välj en välkänd melodi, en sådan som folk kan sjunga med i, men undvik psalmer, nationalsånger och andra fosterländska sånger. Oftast brukar urvalskommittén refusera sådana bidrag i tävlingen.
Det är FiRA som ordnar Snapsvise-FM, nu för 23:a gången. Bidragen samlas in och arkiveras av SLS arkiv i Samlingen för folklig musik- och dansutövning. Själva tävlingen ordnas på Restaurang Botta, lördagen den 8 oktober klockan 13. FiRA ordnar en kryssning över till Stockholm till VM, som ordnas den 19 november.

 

Länken till formuläret för inlämnande av bidrag kommer här: https://www.lyyti.in/snapsvisor2022

 

 

De aderton

FiRA har gett ut en samling  av de bästa snapsvisorna från snapsvise-FM, -SM och -VM från de aderton första åren. 165 fyndiga och bra snapsvisor. Det ringpärmade häftet kostar 5€ och kan beställas via fira@rimakademin.fi.

 

FiRA har gett ut en Snapsviseservett

Den 16 oktober lanserade FiRA en snapsviseservett med 21 finlandssvenska snapsvisor tryckta på servetten. En populär produkt - första upplagan tog slut på 10 minuter. Läs mer om servetten här.

 

Kalasboken

Boken Fira Klingande kalas utkom i oktober 2010 och kan köpas i bokhandlar runt om i landet. Läs mer om boken här.

Limerickboken

Mitt i Prick med limerick utkom på Bokens och Rosens dag 8.5.2007.
Boken säljs i välförsedda bokhandlar och på Schildts förlag. 

Läs mera om boken här.