Snapsvise-FM i Helsingfors i oktober 2019!

 

Vem skriver årets bästa snapsvisa?

De 20:e Finländska mästerskapen i snapsvisekonst är här. FM avgörs lördagen den 5 oktober 2019 kl. 13 i Helsingfors. De fem bästa visorna går sedan vidare till landskampen mot Sverige som arrangeras lördagen den 16 november i Stockholm.

Som arrangör för den riksomfattande tävlingen står i år Finlandssvenska Rimakademin, FiRA. Bidragen samlas in och arkiveras av SLS/Finlands svenska folkmusikinsitut i Vasa.

Tävlingsreglerna är de samma som tidigare: Bidragens språk är svenska. Visans text får inte vara publicerad tidigare. Skriv texten till en känd melodi. Glöm inte att uppge melodin. Varje deltagare får sända in högst tre visor. En urvalsjury gallrar fram de tio bästa bidragen som behandlas anonymt. Finalisterna framför vanligtvis själva sina visor på finaldagen men kan överlåta uppgiften åt någon annan. FiRA medverkar gärna om det gäller att få tag på en lämplig ersättare. De fem bästa i tävlingen (eller deras ersättare) skall också vara beredda att delta i landskampen i november.

I år samlas bidragen igen in via en blankett på adressen https://www.lyyti.in/snapsvisor2019 . I samband med att man skickar in bidraget samtycker man till att det arkiveras i SLS arkiv. De visor som kommer till final får genom samma samtycke också publiceras i programboken och andra alster som FiRA producerar.

Om du inte vill  att bidraget ska arkiveras, eller om du vill skicka in bidrag per post eller e-post, kontakta SLS/Finlands svenska folkmusikinstitut för instruktioner. Eventuella frågor kan också riktas till folkmusikinstitutet på e-postadressen folkmusik@sls.fi eller per telefon till Synnöve Svanström, tfn 06-319 56 03 (juni och augusti). Underteckna bidragen med signatur. Namn, adress och telefonnummer uppges separat och kommer inte till urvalsjuryns kännedom.

Bidragen skall vara insända senast den 31 augusti. Mera information om snapsvisetävlingarna och om FiRA:s verksamhet finns på www.rimakademin.fi. Där finner man också de tidigare årens vinnarvisor.

 

VM ordnas i Stockholm i november 2019.

FiRA arrangerar en resa dit och alla hugna snapsvisevänner är välkomna med på resan. Anmälningen till resan sker under hösten 2019 via fira@rimakademin.fi.