20 årsjubileum för Snapsvise-FM!

I år är det 20 år sedan Snapsvise-FM arrangerades för första gången. Jubileumsåret till ära har en serie av vinnarvisorna genom åren publicerats i Hufvudstandsbladet varannan fredag.

Corona-pandemin har ställt till det på många fronter i samhället, så också snapsvisetävlingen. Vi har väntat länge med att komma ut med info för att om möjligt kunna säkerställa arrangemangen. Vi hoppas och tror att vi kan genomföra en sedvanlig tävling i år och utlyser därmed tävlingen för 2020. Vi följer noga med myndigheternas direktiv gällande pandemin och är förberedda på olika alternativ ifall våg nummer två skulle dyka upp.

Bidragen till de tjugoförsta Finländska mästerskapen i snapsvisekonst ska vara inlämnade senast den 31 augusti. En urvalskommitté väljer ut de tio finalisterna bland bidragen.

Tävlingsreglerna är de samma som tidigare: Bidragens språk är svenska. Visans text får inte vara publicerad tidigare. Skriv gärna texten till en känd melodi. Glöm inte att uppge melodin.

Varje deltagare får sända in högst tre visor. De fem bästa i tävlingen skall också vara beredda att delta i landskampen i november. Gällande landskampen är vi likaledes noggranna med att följa pandemins läge och samtalar med våra kära motståndare i Sverige om möjligheten till ädel och säker kamp.

Bidragen samlas in via nätportalen https://www.lyyti.in/snapsvisor2020. Vid behov kan man också posta bidragen till SLS/Finlands svenska folkmusikinstitut, Handelsesplanaden 23 A, 65100 Vasa.

Som arrangör för den riksomfattande tävlingen står Finlandssvenska Rimakademin, FiRA. Bidragen tas emot och arkiveras av SLS/Finlands svenska folkmusikinstitut, där alla bidrag sedan tidigare finns arkiverade. FM avgörs söndagen den  4 oktober 2020 kl 12.00 på Hotel Sea Front i Ekenäs. De fem bästa visorna går sedan vidare till landskampen mot Sverige som arrangeras lördagen den 14 november i Helsingfors.

Mera information om snapsvisetävlingarna och om FiRA:s verksamhet finns på www.rimakademin.fi.

 

Gunilla Stenfors världsmästare!

Läs mer om det här

 

Lasse Halén Finländsk mästare !

Läs mer om det här