FM 2021 utlyst

 

Nya bidrag till FM i nyskrivna snapsvisor efterlyses


Det har inte sjungits många snapsvisor under det gångna, festfattiga året. Men det hindrar inte hugade visskribenter från att skriva nya snapsvisor – för framtida glada middagar. 


I takt med att coronaläget ljusnar i Nyland och allt fler finländare blir vaccinerade ser också Finlandssvenska Rimakademin allt mer hoppfullt på framtiden.
– Förra året var eländigt, men vi lyckades ändå ordna FM i nyskrivna snapsvisor med liten publik, som strömmades till en större publik. I höst hoppas vi att det ska vara möjligt att ordna mästerskapen i normal ordning. Men till det behöver vi först nyskrivna snapsvisor, säger Stefan Federley, ordförande i FiRA.


Det har med andra ord blivit dags att efterlysa bidrag till FM i nyskrivna snapsvisor, en kär finlandssvensk tradition där vi i slutändan vill visa grannen i väst att det skrivs minst lika träffsäkra, om inte rentav bättre, visor på den här sidan Bottniska viken som i Sverige.
FiRA uppmuntrar alla nya visdiktare att delta i tävlingen, ju fler deltagare vi får desto bättre urval av visor brukar det också bli. Man skickar in sina bidrag via ett formulär (länken nedan) och namnen på de tio finalisterna kommer att publiceras i höst. Sista inlämningsdag är 31.8.2021.


Saker som är bra att tänka på innan man fattar pennan och börjar dikta:
– Det är bra om snapsvisan har ett tydligt tema och den får gärna vara lite finurlig, ha en knorr på slutet.
– Välj en välkänd melodi, en sådan som folk kan sjunga med i. Men undvik psalmer, nationalsånger och andra fosterländska sånger, för det finns alltid en risk att man sårar någons känslor om man skämtar kring dessa, därför brukar urvalskommittén refusera sådana bidrag i tävlingen.
Det är FiRA som ordnar Snapsvise-FM, nu för 22:a gången. Bidragen samlas in och arkiveras av SLS/Finlands svenska folkmusikinstitut. Själva tävlingen ordnas på Villa Haikko söndagen den 10 oktober klockan 13. Vi hoppas också att det ska vara möjligt att ordna den traditionella Landskampen mot Sverige i november men vi får se tiden an om det är möjligt.

 

Länken till formuläret för inlämnande av bidrag kommer här: https://www.lyyti.in/snapsvisor2021

 

 

Gunilla Stenfors världsmästare 2019!

Läs mer om det här