Snapsvisetävlingen blir myndig 2017!
 

Vem skriver årets bästa snapsvisa?

De adertonde Finländska mästerskapen i snapsvisekonst utlystes i maj. FM avgörs söndagen den 8 oktober 2017 kl. 12 på Restaurang Kajsaniemi i Helsingfors. De fem bästa visorna går sedan vidare till landskampen mot Sverige som arrangeras lördagen den 18 november i Stockholm.

Som arrangör för den riksomfattande tävlingen står i år Finlandssvenska Rimakademin, FiRA, i samarbete med SLS/Finlands svenska folkmusikinstitut.

Tävlingsreglerna är de samma som tidigare: Bidragens språk är svenska. Visans text får inte vara publicerad tidigare. Skriv texten till en känd melodi. Glöm inte att uppge melodin. Varje deltagare får sända in högst tre visor. En urvalsjury gallrar fram de tio bästa bidragen som behandlas anonymt. Finalisterna framför vanligtvis själva sina visor på finaldagen men kan överlåta uppgiften åt någon annan. FiRA medverkar gärna om det gäller att få tag på en lämplig ersättare. De fem bästa i tävlingen (eller deras ersättare) skall också vara beredda att delta i landskampen i november.

FiRA tipsar: Skriv en lättsjungen, finurlig och smakfull visa. Tänk på olika tema för att få idéer till nya visor tex: skärgård, årstider, djur, Finland 100 år, människor, politik. Använd inte psalmer och nationalsånger som melodier ty de ratas genast.

Finlands 100-årsjubileum till ära kommer FiRA i år att satsa extra hårt på landskampen mot Sverige så arrangörerna hoppas på många bidrag så de kan sålla fram goda kombattanter.

Bidragen sänds med e-post till folkmusik@sls.fi eller snapsvisor@rimakademin.fi eller per post till till SLS/Finlands svenska folkmusikinstitut, Handelsesplanaden 23 A, 65100 Vasa.  Underteckna bidragen med signatur. Namn, adress och telefonnummer uppges separat och kommer inte till urvalsjuryns kännedom.

Bidragen skall vara insända senast den 31 augusti. Eventuella frågor kan riktas till SLS/Finlands svenska folkmusikinstitut, tel. 06-3195600. Mera information om snapsvisetävlingarna och om FiRA:s verksamhet finns på www.rimakademin.fi. Där finner man också de tidigare årens vinnarvisor.

 

VM 2017

VM i nyskrivna snapsvisor går av stapeln lördagen den 18 november i Stockholm. FiRA arrangerar en resa dit. Om du är intresserad att vara med skriv till fira(at)rimakademin.fi.

 

FiRA har gett ut en Snapsviseservett

Den 16 oktober lanserade FiRA en snapsviseservett med 21 finlandssvenska snapsvisor tryckta på servetten. En populär produkt - första upplagan tog slut på 10 minuter. Läs mer om servetten här.

 

Kalasboken

Boken Fira Klingande kalas utkom i oktober 2010 och kan köpas i bokhandlar runt om i landet. Läs mer om boken här.

Limerickboken

Mitt i Prick med limerick utkom på Bokens och Rosens dag 8.5.2007.
Boken säljs i välförsedda bokhandlar och på Schildts förlag. 

Läs mera om boken här.